Werkgroep “Glasvezel Sint Nyk” gaat door tot de laatste minuut. Het wordt spannend!

Het was even slikken voor Wilco Kuipers toen hij hoorde dat Sint Nyk, samen met 8 andere kernen binnen de gemeente De Fryske Marren, niet de benodigde 35% aanmeldingen had gehaald op 1 juli. Hij was dan ook dolblij toen hij hoorde dat de 9 kernen extra tijd krijgen om alsnog het benodigde percentage te halen. Wilco zet vanaf dat moment, samen met Dylan de Jong, Jacob Haverkamp, Jan Veenstra, Jan Westra en Johannes Wierstra alles op alles om op 1 september wél voldoende deelname te hebben in Sint Nyk.

“We willen toch niet dat iedereen in de gemeente straks wél glasvezel heeft… en Sint Nyk niet. Dat laten we ons toch niet gebeuren?! Dit heeft een negatieve invloed op het hele dorp. Zeker op onderwijs en zorg, want daar is die extra bandbreedte straks heel hard nodig! Maar ook bedrijven hebben het hard nodig. Dat onderschatten ondernemers nu wel eens.”

Over een paar jaar is het crisisscenario
Wilco heeft een eigen bedrijf en werkt overdag vanuit huis. Hiervoor heeft hij een goede internetverbinding nodig. “Ik zit nu bij Ziggo en daar ben ik eigenlijk best tevreden over”, vertelt Wilco. “De verdeelkast staat vlak bij het huis en overdag heb ik geen last van een overbezette lijn. Als ’s avonds veel buren ook online gaan, is het wel iets minder. Storingen zijn er maar af en toe.” Ondanks de prima verbinding bij Ziggo, kiest Wilco heel bewust voor glasvezel. “Ik doe het echt voor de toekomst! Er is nu nog geen probleem, maar ik weet zeker dat dit over een aantal jaren heel anders is. Als we nu niet overstappen naar het medium van de toekomst wordt het een crisisscenario.”

Maak zaterdag kans op een slagroomtaart én twee bioscoopbonnen!
Vanuit de werkgroep “Glasvezel voor Sint Nyk” doen Wilco en “zijn mannen” er alles aan om hun dorpsgenoten te informeren en enthousiast te maken voor glasvezel. Vanuit hun braderiekraam informeren ze inwoners, ze zoeken de media op, hangen spandoeken op én hebben een filmpje gemaakt waarin ze inwoners oproepen. Wilco vertelt enthousiast over de taart-actie die ze hebben opgezet: “Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt een flyer om voor het raam hangen. Hiermee maken ze elke zaterdag kans op een heerlijke slagroomtaart! Zaterdag geven we de achtste taart weg, én twee bioscoopbonnen! Het is de laatste, dus hang snel nog die flyer voor je raam.”

Boppeslach
Afgelopen dinsdagavond was de laatste lokale inloopavond in Sint Nyk.  Wilco was erbij en vertelt dat de avond boven verwachting goed bezocht is. “Ik noem het een boppeslach, want het heeft voor Sint Nyk weer bijna 2% extra aanmeldingen opgeleverd.” Wilco kijkt tevreden terug op de avond. “Het geeft de burger moed, als we zo doorgaan is het nog haalbaar”, aldus Wilco.

De laatste dagen om aan te melden!
Nog een paar dagen en dan is het 1 september. Op deze datum worden de abonnementen geteld en wordt er duidelijk of er glasvezel komt in Sint Nyk.  Op de vraag of ze het gaan halen, antwoordt Wilco: `Het wordt zeker nog spannend! Er moeten nog best wat abonnementen binnenkomen om die 35% te halen, maar het is nog haalbaar.” De heren van de werkgroep blijven positief en gaan door tot de laatste minuut. “Tot zaterdagnacht staan we klaar! Inwoners mogen ons tot die tijd bellen met vragen.” Wilco roept alle Sint Nykers op: “Doe je het niet voor jezelf? Doe het dan voor de hele mienskip!.”