Basisscholen gaan samen voor glasvezel!

Meerdere scholengemeenschappen in de gemeente De Fryske Marren hebben deze week een glasvezelabonnement afgesloten bij DFMopGlas en Glasvezel buitenaf. Het gaat om 11 basisscholen van CBO Meilan en ook 7 scholen van onderwijsgroep Primus hebben zich aangemeld. De onderwijsgroep Primus valt onder de holding Ambion.

Sijbrand Dijkstra is beleidsadviseur onderwijsontwikkeling & ICT bij Ambion. Hijonderschrijft het belang van een goede breedbandverbinding voor het onderwijs. “In het onderwijs is de laatste jaren veel veranderd. Onderwijs is niet alleen meer gebonden aan boeken, maar nieuwe lesmethodes worden ook online aangeboden. Leerlingen kunnen hiervoor ook vaak thuis leren. Daarvoor is een goede internetverbinding van groot belang! Niet alleen op school dus, maar ook thuis bij de leerlingen.”

Sijbrand vertelt dat hun scholen allemaal in een dorpskern staan en dat de huidige (coax-) verbindingen op de meeste scholen redelijk stabiel en toereikend is. “Dat is natuurlijk fijn, maar toch is het heel belangrijk voor onze scholen om deze zaken goed te regelen. We moeten verder kijken dan vandaag en met glasvezel kunnen wij mee met de ontwikkelingen op onderwijsgebied.

Het aanbod van DFMopGlas en Glasvezel buitenaf ziet Sijbrand als een kans! Het mooie vindt hij dat iedereen in het gebied de mogelijkheid krijgt om een aansluiting te nemen. “Met glasvezel krijgt de hele mienskip een alternatief naast hun huidige aanbieder. Concurrentie, dus keuze. Een nieuwe infra met hardware en een veel snellere uploadsnelheid. Niet alleen voor onze scholen is dat fijn, maar ook voor alle inwoners en de bedrijventerreinen in het gebied.” Met twee pubers thuis weet hij uit eigen ervaring hoe afhankelijk je ook privé bent van een goede internetverbinding.  

“Internet zou net zo vanzelfsprekend als stroom moeten zijn. Je ervaart het belang pas als je het niet hebt. Neem jij dat risico?”

De oproep van Sijbrand aan alle inwoners is dan ook: “Kies nu voor een toekomstbestendige internetaansluiting. Laat deze kans niet voorbijgaan. Wachten is een optie, maar uitstel kan ook afstel worden en op het moment dat jij het nodig hebt is het de vraag of en wanneer het dan gerealiseerd kan worden.”